Strączki

Strączki

Niech sezon na strączki trwa cały rok!

ISBN: 978-83-7788-777-6

Opis

Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb.

Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę.

Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo!

Maria Banach, pierwszy polski BlogerChef, czerpie inspiracje z rozmaitych kuchni świata, nie zapominając jednak o polskiej tradycji. Efektem tych kreatywnych kulinarnych eksperymentów są niebanalne i smakowite dania, takie jak: brownie z fasoli, lody z czerwonej soczewicy, sajgonki z bobem, frytki z żółtej fasoli, tort waniliowo-groszkowy, orientalne pierożki z soi czy popcorn lub burgery z ciecierzycy.

Niech sezon na STRĄCZKI trwa cały rok!

O autorce:

Maria Banach - zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów, od sześciu lat z powodzeniem prowadzi blog Gruszkazfartuszka.pl. Uwielbia planszówki, filmy z superbohaterami i wszystko, co związane z DIY.

Książkę polecają:

Fasolka po bretońsku i groch z kapustą to cały twój strączkowy repertuar? Czas wypróbować kremowe hummusy, fasolowe curry, orientalne placuszki... Lekkie i świeże letnie smaki, a obok bogate gulasze idealne na jesienne chłody - ta książka pokazuje, że strączki nie muszą być ciężkie i nudne. Właśnie pukają do naszych kuchni w zupełnie nowych odsłonach.
Martyna Szydłowska, mojeGotowanie.pl

Jak z banalnych warzyw strączkowych ugotować zachwycające potrawy? Autorka dzieli się z nami swoją obszerną wiedzą, a także doświadczeniem w smacznym i zdrowym przyrządzaniu groszku, bobu, czy ciecierzycy. Po lekturze tej książki wiem, że się z nią nie rozstanę.
Ewa Wagner, magazyn „Kuchnia”

Moda na łuskanie strączków zbliża się wielkimi krokami. Poszperaliśmy już w zapomnianych warzywach wychwalając potencjał jarmużu, skorzonery i pasternaku. Czas na dobrą lekturę o fasoli, grochu, kolorowej soczewicy. Wyobrażacie sobie degustacyjną kolację opartą wyłącznie na warzywach strączkowych? Ja już tak! I po lekturze tej książki wiem, że zakończą ją soczewicowe lody!
Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji „Opasły Tom”

 

Opinie

+ Dodaj opinię

Kompendium wiedzy i przepisów na temat roślin strączkowych dla m

Przepięknie i starannie wydana książka z mnóstwem inspiracji na proste w przygotowaniu, smaczne i niekiedy nietuzinkowe dania.

Mimo iż nie wszystkie przepisy są wegetariańskie, czy wegańskie, roślinożercy również znajdą w niej mnóstwo inspiracji dla siebie (dania prosto zweganizować). Znajdziemy tu zarówno wariacje na temat kuchni polskiej, receptury inspirowane kuchniami świata, jak i autorskie pomysły Marysi.
Książkę mogę polecić każdemu a w szczególności osobom, które nie są przekonane do strączków, obawiają się ich lub nie wiedzą jak smacznie je przyrządzać. Maria Banach udowadnia, że bazujące na nich dania wcale nie muszą być niesmaczne, ciężkie i nudne.

Cała recenzja na: http://magicznykociolek.blox.pl/2017/01/Maria-Banach-Straczki-recenzja-ksiazki.html

- , 2017-01-31

Inne tego autora

Podziel się ze znajomymi